Några tips för att lämna ett visuellt arv för kommande generationer
Alla vill ha ett. Men det är något man inte kan köpa för pengar. I själva verket är det något du lämnar efter dig – ett arv. När du tänker på att lämna ett arv till framtida generationer, kanske du automatiskt tänker på pengar. Även om det är viktigt att lämna sin familj med ekonomisk trygghet, är det inte det enda sättet att lämna ett bestående arv. Utöver de ”tillgångar” som din finansiella ställning kan skänka, så finns det en annan tillgång som förtjänar att skyddas: visuella tillgångar. Det är därför du behöver känna till de här tipsen för att lämna ett visuellt arv till framtida generationer.
Vad är visuella tillgångar?
Enkelt uttryckt är visuella tillgångar de bilder som du skapar under din livstid. De kan vara rörliga bilder, i form av videor. De kan vara stillbilder, i form av foton. De kan vara i digital form eller analog form. Framför allt fångar de ögonblick och milstolpar; de berättar din livshistoria.
Även om digital bildbehandling har fördelar, som att det är enkelt att göra flera kopior av foton och förvara dem på ett säkert sätt, finns det också några allvarliga utmaningar. Till exempel är det tidskrävande att migrera data från föråldrade lagringsmedia till samtida media. Smartphones har gjort digital fotografering så enkelt att många av oss känner oss begravda under tusentals av våra egna foton. Faktum är att vissa experter varnar för att framtida generationer kan gå in i en ”digital mörk tid” när hårdvara och mjukvara blir föråldrade.
Så hur skyddar du dina visuella tillgångar?
Precis som alla tillgångar måste dina visuella tillgångar hanteras. De måste övervakas noggrant; de måste förvaras säkert; de måste vara välorganiserade.
Här är några tips för att hantera dina visuella tillgångar:
Gör utskrivna kopior av dina digitala foton. Utskrifter kräver ingen teknik för att betraktas!
Gör flera säkerhetskopior
- Gör digitala kopior av dina analoga bilder.
- Gör utskrivna kopior av dina digitala foton. (Kom ihåg att utskrifter inte kräver teknik för att betraktas!)
- Lagra dina bilder i molnet. (Välj en ansedd leverantör som troligen kommer att finnas kvar länge.)
- Lagra minst en komplett uppsättning av ditt bildarkiv på en hårddisk.
- Använd regeln med tre kopior: du bör ha tre digitala kopior av dina foton, minst en på en annan plats. (Förvara till exempel en kopia i ditt bankfack.)
- Välj molnsystem som gör minst en automatisk säkerhetskopiering, vilket inte kräver en manuell ansträngning från din sida.
- Apple Photos kommer att behålla en kopia av dina bilder på din lokala hårddisk och en annan i Apples moln, men du behöver Apple-enheter för att använda det.
- Google Photos, Googles svar på Apple Photos, är bra för personer som använder vilken datorplattform som helst: Android eller iOS, Windows eller Mac.
- Dropbox kan göra en säkerhetskopia av alla dokument på din dator, inklusive ditt fotobibliotek, och lagra dem i molnet.
Dela bilder med familjen – nu!
Att ge digitala kopior av dina bilder till familjemedlemmar gör det lättare att återställa filer om din kopia förstörs. Som en extra säkerhetskopia kan du ge familjemedlemmar utskrivna kopior av dina favoritbilder.
Var disciplinerad och systematisk
Det här är det tuffaste! Se till att du använder ett system som du är bekväm med och håll dig till det. Innan du säkerhetskopierar bilder, radera först dåliga bilder. Detta gäller mest bilder du tar med din smartphone. Rensa bort foton som du aldrig skulle använda eller inte bryr dig om i framtiden. Du behöver inte 25 ögonblicksbilder av din mammas rosenbuske i hennes trädgård. Behåll bara ett exemplar. Och var noga med bilder som fångar människor – trots allt så kommer framtida generationer att bry sig mer om en suddig bild av DIG som vandrar på ett berg än en vacker bild av ett berg.
Lita inte bara på kronologisk ordning som din primära organisationsmetod. Gruppera bilder efter tillfälle eller händelse.
Organisera, organisera, organisera!
Programvaran som nämns ovan låter dig gruppera bilder efter datum och teman. Lita inte bara på kronologisk ordning som din primära organisationsmetod. Gruppera bilder efter tillfälle eller händelse. Logiska grupperingar inkluderar ”Johans dop” eller ”Lindas första jul.”
Lägg till metadata
Metadata är bara ett fint ord för information om dina foton. Tänk på metadata som sammanhanget som framtida generationer kommer att behöva för att förstå din livshistoria. Din smartphone eller digitalkamera kan lägga till mycket av denna data åt dig, särskilt tid och plats. Men det finns mer att berätta om din livshistoria än tid och plats.
Ställ dig till exempel dessa nyckelfrågor när du lägger till metadata till dina bilder: vem, vad, när, var, varför och hur? Kom ihåg att gamla foton behöver sammanhang och innehåll. Det finns en känsla av brådska när det gäller att lägga till metadata – samla in så mycket data nu medan människorna som känner till informationen är vid liv.
Det här är bara några tips för att lämna ett visuellt arv till framtida generationer. Det finns många tekniska verktyg som kan hjälpa dig att säkerhetskopiera och skydda dina visuella tillgångar. Den viktigaste principen är att skapa ett system som fungerar för dig och hålla fast vid det! Varje gång du tänker på vad du vill lämna efter dig till framtida generationer, kom ihåg att bilder som foton och videor berikar ditt arv. Och du kan inte sätta ett pris på att berätta din livshistoria.