Steg 1: Skriv ner vad du vet om din närmaste familj

Det första steget för att komma igång är att skriva ner vad du vet om dina föräldrar, bröder och systrar. Om du är gift eller har en partner, se till att inkludera information om din make/maka och era barn. Detta är vanligtvis ett ganska enkelt steg eftersom du med största sannolikhet kommer ihåg mycket om dessa familjemedlemmar. Tricket är att vara säker på att du skriver ner denna information!

Informationen du vill ha är svaren på följande frågor:

 • När och var föddes du?
 • Vilka är dina föräldrar?
 • Vilka är dina syskon?
 • Om du är gift, vem är din make och dina barn?
 • Vilka är datumen och platserna för viktiga händelser som födelse, vigsel, dop, konfirmation och död?
 • Var har du bott? Var gick du i skolan, jobbade och så vidare?

Steg 2: Skriv ner vad du vet om din släkt

Nästa steg är att samla in allt du vet om dina släktingar, samma typ av information som du samlade in i steg 1.

Släktens familjemedlemmar inkluderar mor- och farföräldrar, mostrar, farbröder och kusiner.

Vissa människor är inte så bekanta med släktens familjemedlemmar. Om du inte är bekant med din egen släkt, så försök att hitta bara en eller två avlägsna släktingar. Dessa nya kontakter kan vanligtvis ge dig kontaktinformation och andra detaljer om vem som lever, vem som har dött och hur du kontaktar dem som kan ha en användbar släkthistoria.

Du kan ibland hitta släktens familjemedlemmar genom att använda Internet. Sociala medier som Facebook och Twitter gör det lättare att hitta de släktingar som du inte har sett på flera år. Sökmotorer som Google, Bing, Yahoo och andra kan också vara till hjälp.

Steg 1 och 2

Med dessa två första steg ligger fokus på att få information som är lätt att hitta och skriva ner den så att du kan skapa en handlingsplan för att samla in saknad information om din familj. Genom att skapa denna handlingsplan; som visar dig vilken information du redan har och var du behöver fokusera din uppmärksamhet för att hitta vad som saknas. Allt detta görs med målet att ange data så att din släkthistoria enkelt kan organiseras och hanteras.

Steg 3: Foto och dokument

Det tredje steget för att komma igång är att upptäcka vilka dokument, fotografier och berättelser du har tillgängliga för dig i ditt eget hem. Du kanske blir förvånad över att se hur många officiella dokument de flesta familjer har sparat i sina hem som innehåller värdefull släkthistorisk information.

Några av de vanligaste dokumenten som ofta finns hemma inkluderar:

 • Födelse-, vigsel- och dödsattester.
 • Testamente eller bouppteckningar.
 • Militära uppgifter.
 • Familjens biblar.
 • Brev från andra familjemedlemmar.

Utöver dokument, leta efter fotografier som kan ha förts vidare från morföräldrar eller andra familjemedlemmar. Se till att titta på baksidan av fotografierna eller längs kanterna. Familjemedlemmar skrev ofta namnen på personerna på fotografiet, händelsen som äger rum på bilden eller datumet då bilden togs.

Steg 4: Vilka släktingar känner du till som kan ha berättelser, fotografier och information om din familj?

Efter att ha letat efter dokument och bilder i ditt eget hem är nästa steg att börja kontakta släktingar. Lever dina mor- och farföräldrar fortfarande? Vad sägs om mostrar, farbröder och kusiner? Många av dessa personer kan ha andra dokument som du kanske inte har. Vissa av dessa familjemedlemmar kan också ha fotoalbum med fotografier som du aldrig har sett förut. Prata med dessa släktingar och fråga dem vad de kan minnas om din familj.

Mor- och farföräldrar är en utmärkt källa till äldre information om din familj. Många av dem kan ha samlat på sig värdefulla minnessaker som kan vara av genealogiskt värde. De har funnits länge och kommer kanske ihåg händelser och personer som dina egna föräldrar kanske har glömt bort. Det är mycket troligt att dina mor- och farföräldrar kan ha minnen av sina egna farföräldrar. Det betyder att de kan ha minnen av din farfars, farfars föräldrar! Det är fem generationer av familjeinformation. Minnen från dina mor- och farföräldrar är en värdefull källa till familjeinformation som du inte vill missa.

Kom ihåg att ditt mål till en början är att samla in information som är ganska så lätt att få hemifrån och från familjemedlemmar. Den kanske inte är komplett, men när du fortsätter att samla in bitar av familjeinformation från minnet, från den närmaste familjen och från släktens familjemedlemmar, så kommer en större bild att börja dyka upp. Du kommer att börja se ett mönster av var förfäder bodde, deras yrken, var de dog och få annan användbar information.

Du kommer också att se de tomma fläckarna där information fortfarande saknas. Dessa tomma fläckar kommer att ge dig ledtrådar till andra människor du kanske vill besöka och frågor du kanske vill ställa. När du använder dig av dessa hem- och familjeresurser kommer det att bli spännande att se din familjs historia börja framträda.

Steg 5: Påbörja släktträdet

Nu när du har samlat in lite information om din familj från hemmet och från andra levande släktingar, är du redo att börja lägga till denna information till släktträdet.

Hitta den information som saknas.

Titta på vad du har samlat på dig hittills. Saknar du någon viktig information?

Har du:

 • Fullständiga namn på varje person.
 • Datum för varje födelse, vigsel och död.
 • Platser där dessa händelser ägde rum.
 • Andra familjemedlemmar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.