Genealogiska databaser; för- och nackdelar

Fördelar och nackdelar med riktigt stora genealogiska databaser online

Under de senaste åren har släktforskningsposterna på nätet vuxit till den grad att de större databaserna kan ha miljarder poster. Hur kan man förstå och hitta vad man letar efter bland så många uppgifter? Var börjar du och var slutar din sökning på nätet, om den någonsin gör det? Vad gör du när du söker efter en förfaders namn och det finns tusentals resultat? Och naturligtvis är huvudfrågan, om du redan vet tillräckligt mycket om din förfader för att söka efter honom eller henne i den enorma databasen, varför behöver du göra sökningen i första hand?

Vissa av dessa frågor är mycket svåra att besvara och en del av svaren beror på dina egna forskningsmål. Men först, när jag pratar om en riktigt stor onlinedatabas, vad inkluderar jag i den benämningen?

Efter intervjun

Den överlägset största databasen med genealogisk information finns på den kommersiella webbplatsen Ancestry. Men det finns ett antal större databaser som skulle kvalificera sig för inkludering enligt alla kriterier.

Vissa av dessa större webbplatser kräver betalning, antingen för att se dokumenten eller för att ladda ner en kopia. Det finns dock några mycket stora helt gratis webbplatser. När du fattar ett beslut om huruvida du ska betala prenumerationskostnaden eller inte, kanske du vill försöka få tillgång till databasen först, antingen genom en vän eller via en förening, för att se om du tror att databaserna skulle vara tillräckligt värdefulla för dig, för att motivera kostnaden.

Regeln för att söka i dessa stora databaser är ”mindre är mer” Om du anger all information du vet om en person i sökfälten kommer du att ha en mycket begränsad framgång med att hitta den du söker efter, eftersom webbplatsens sökmotor kommer att försöka matcha vart och ett av orden i sökfältet med en post i databasen. Informationen du anger är kanske dessutom inte exakt densamma som den som finns i databasen. Du kanske till exempel söker efter ”Per Anders Karlsson” och posten i databasen kan ha registrerat hans namn som ”Per A. Carlsson” Utgå inte från att informationen du har om den person du söker vare sig är korrekt eller exakt samma som den som finns i olika register.

Skapa hemsida eller blogg

Du bör börja med bara ett namn, en plats och ett datum. Ett ungefärligt datum är tillräckligt och platsen kan vara en generaliserad jurisdiktion som orten eller till och med landet, men om du använder en allmän plats kan du förvänta dig att få ett större antal felaktiga eller otillämpliga resultat. Det finns en möjlighet att du kommer att hitta en post med denna mer generella sökning, men om inte, försök att lägga till eller ersätta informationen du har i sökfälten, inklusive att bara söka efter ett efternamn eller bara ett ovanligt förnamn.

Om du får tusentals resultat rekommenderar jag dig att inte titta igenom mer än en skärm eller två av dessa resultat. Om du har använt söktermer som finns i databasen, även om sökningen kan resultera i hundratals eller tusentals svar, ska du inte fastna i att titta igenom listor. Som nästan alla regler finns det alltid ett undantag. Om du har en förfader med ett mycket vanligt namn, kan du behöva göra ytterligare forskning för att identifiera en specifik ort. Om ett barn eller maken till personen som du söker har ett mer ovanligt namn, sök efter barnet eller maken först och du kan hitta en post som inkluderar din målfader.

Vissa av databaserna låter dig söka i en enskild samling av poster. För all del, om det här alternativet är tillgängligt, använd det. Om du kommer något nära, följ upp det och fokusera på det område som föreslås av resultaten.

Gör en checklista över saker att ta med till intervjun

De flesta av dessa enorma webbplatser har samlingar av olika register. Det är alltid en bättre idé att fokusera på att söka i de enskilda samlingarna. Till exempel så har Ancestry över 30 000 samlingar, och med en snabb allmän sökning i alla dessa poster lämnar du förmodligen mycket kvar på bordet. Det kan vara betydligt bättre att fokusera på individuella databaser som hänför sig till de datum och platser du söker efter.

På många av dessa webbplatser, finns det ”användare” som har bidragit med poster. Dessa register har vanligtvis formen av släktträd eller stamtavlor. Noggrannheten i dessa register är dock starkt beroende av de källor som citeras av användaren eller författaren till släkthistorierna. Om det inte finns några källor angivna bör informationen anses vara mindre tillförlitlig.

Eftersom dessa webbplatser är så stora har många av dem specifik information om att söka efter poster på sin webbplats. Det är alltid en bra idé att leta efter menyalternativ eller länkar som hjälper dig att hitta posterna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *