Hur man börjar med släktforskning

Du är början, en ”gren” på ditt stora släktträd. Börja med dig själv, det kända, och arbeta mot det okända. Ta reda på all viktig information du kan om dina föräldrar och skriv ner den. Ta sedan reda på så mycket du kan om dina mor- och farföräldrar, farfarsföräldrar osv.

Leta efter namn, datum, platser och relationer

Du kommer att vara angelägen om att dra fyra nyckelpunkter från de många och varierande dokumenten i nedtecknad historia: namn, datum, platser och relationer. Det här är familjesökarens verktyg. Människor kan identifieras i register genom deras namn, datum för händelser i deras liv (födelse, äktenskap, död), platserna där de bodde och genom relationer till andra, antingen angivna eller underförstådda, i register.

Släktingar som källor

Börja hemma

Platsen att börja är hemma. Här kan du hitta mycket information i familjebiblar, tidningsurklipp, certifikat, födelse- och dödsattester, vigselbevis, intyg, dagböcker, brev, klippböcker, fotografier, baksidor av fotografier, babyböcker och många andra dokument.

Släktingar som källor

Besök, ring eller skriv till dem i din familj som kan ha information, särskilt äldre släktingar. Oftare än inte så har andra innan dig redan samlat in data om de familjer du är intresserad av. Skriv ett brev, gör ett personligt besök eller gör en telefonundersökning för att ta reda på om det finns några sådana personer och vilken information som redan har samlats in. Förutom att ha viktig information kan familjemedlemmar också känna till familjeberättelser som kan samlas in och bevaras för framtida generationer och som kan hjälpa dig i din fortsatta forskning.

Kyrkobokföring

Kyrkobokföring

Undersök möjligheten att hitta genealogiska uppgifter i kyrkböckerna för den kyrka som din förfader tillhörde. De flesta kyrkor har register över viktiga händelser i församlingsmedlemmarnas liv vilket ger en värdefull information för släkthistoriker.

Bibliotek, föreningar och arkiv

Besök de lokala institutionerna i ditt område. Bibliotek, historiska och genealogiska sällskap är bra källor för genealogisk och släkthistorisk data och kan innehålla saker som tidningar, privata handlingar från individer och register från privata organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *