Involvera din utökade familj i släkthistorien

Introduktion

Du är inte ensam om att skapa din familjehistoria. Din farfars föräldrar kan ha hundratals direkta ättlingar. Chansen är stor att några, och möjligen många av deras ättlingar har ett intresse för släkthistoria och är villiga att hjälpa dig i dina ansträngningar att identifiera och bevara din familjs arv.

Identifiera dina resurser

Dina första ansträngningar kommer att vara att identifiera familjemedlemmar som kan vara intresserade av familjehistoria. Vissa av dem kanske inte är intresserade av att forska, men de kan vara villiga att hjälpa dig med att samla in berättelser eller kontakta andra familjemedlemmar för att be om information. Vissa kanske har datorvana och kan vara villiga att utveckla en familjewebbplats. Andra kanske är villiga att bidra med pengar för att finansiera familjeforskningen.

Det första steget är att skriva ner namnen på familjemedlemmarna. Identifiera sedan vilka färdigheter eller resurser de kan ha som kan vara till hjälp.

Det var en gång

Din lista kan se ut ungefär som följande exempel:

Mamma
Hon håller kontakten med familjemedlemmar. Hon känner alla.

Pappa
Han älskar att berätta historier om familjemedlemmar.

Min bror Anders
Han är fascinerad av idén att samla in fysisk och medicinsk information från sina kusiner och andra släktingar.

Farbror Johan
Han arbetar med datorer, skannrar och annan digital utrustning.

Farbror Sven
Han är villig att bidra generöst till värdiga ändamål.

Kusin Lena
Hon tycker om att skriva.

Moster Anna
Hon är en expert på scrapböcker.

Kusin Mona
Hon utvecklar webbsidor för Internet.

Kusin Peter
Han är en teknisk författare.

Farbror Kalle
Han har ett intresse för släkthistoria men gillar inte själv att forska.

Experttips: Det är ganska enkelt att hitta ett telefonnummer och en adress till någon. Om du känner till staden eller landet människor bor i, så kan du använda Internet för att hitta dem. Webbplatser kan hjälpa dig att snabbt och enkelt hitta människor i många länder.

Dela din intervju

Dela med dig av vad du har

Dela vad du har med personerna på din lista. Om de inte redan har ett intresse för familjehistoria, så kan de snabbt utveckla ett intresse när de ser vad som redan har gjorts. Låt dem läsa dina berättelser och se dina bilder.

Hjälp dem att se den större bilden av värdet av er familjehistoria. När de ser intressanta artefakter relaterade till deras släkthistoria eller hör släkthistorier, kommer de att se hur seriös du är och kan bli tillräckligt motiverade för att hjälpa dig.

Ber om hjälp

Var inte blyg för att be om hjälp, utan var lyhörd för människors individuella omständigheter. De kan ha en önskan om att hjälpa till, men nuvarande omständigheter gör att de kanske inte har tid men de kanske är villiga att bidra med ekonomisk hjälp. De kan svara på en enkel begäran om hjälp från dig, särskilt om din begäran är specifik. Hjälp dem att se att det finns många sätt de kan hjälpa till och att deras bidrag kommer att göra en stor skillnad. Använd listan du har skapat för att samordna deras talanger och resurser. Guide dem när de hjälper dig. Deras framgång i en enkel uppgift kan leda till en önskan att bli ännu mer involverade. Var villig att byta tjänster. Du kan klippa någons gräsmatta eller ta hand om deras barn medan de gör något annat som du vill få gjort.

Involvera din utökade familj i släkthistorien

Projekt för familjemedlemmar

Be familjemedlemmar att registrera den data du hittar. En enkel sak du kan göra för att involvera familjemedlemmar, särskilt yngre familjemedlemmar, i släkthistorien är att be dem att registrera informationen från de register som du hittat. De kan fylla i familjegruppsregister eller stamtavlor eller lägga in information i en dator (det är viktigt att någon korrekturläser uppgifterna för att vara säker på att informationen har registrerats korrekt). Dessa uppgifter kommer att introducera dem till processen att registrera information och kommer att hjälpa dem att bli bekanta med släktforskningsprogramvara. Att titta på gamla uppteckningar hjälper dessutom ofta människor att utveckla ett intresse för sina förfäders liv. Med detta ökade intresse kanske de vill hjälpa dig att hitta andra uppgifter.

Samordna forskningen med flera familjemedlemmar

När flera familjemedlemmar är intresserade av att forska och har kompetens att göra det, kan ditt jobb vara att samordna forskningsuppdragen. Nyckeln till att samordna forskningen är att se till att familjemedlemmar har uppdrag som passar deras kompetens och att de fullgör sina uppdrag. Se till att uppdragen är tydligt definierade innan ni kommer överens om vad de ska göra.

Dokumentera din familjehistoria

Skapa ett familjenyhetsbrev

Överväg att skapa ett familjenyhetsbrev. Engagera andra. Var kreativ. Ett välskrivet nyhetsbrev är ett underbart sätt att hålla samman familjer. Nyhetsbrev kan innehålla berättelser om en förfader eller dela forskningsframgångar och uppdrag. Du kanske har ett helt nummer tillägnat er familjehistoria eller ett regelbundet inslag med familjehistoria.

Skapa en familjewebbplats

En familjewebbplats är ett underbart sätt att involvera familjemedlemmar som har datorvana. Låt dem designa, skapa och underhålla webbplatsen medan du och andra bidrar med informationen. Webbplatsen kommer att gynna alla som söker information om din familj, och den kommer att ge din utökade familj en närvaro på Internet. Det kan också uppmuntra dem att bidra med information till webbplatsen. Genom att lägga upp intressanta fakta; bilder av människor, platser och artefakter; och så vidare, så kan du uppmuntra familjemedlemmar att intressera sig för familjens historia.

Ålder 30 - 40

Organisera en familjeåterförening

De flesta familjer älskar att träffas. Diskutera möjligheten att anordna en särskild släktträff för att diskutera familjens historia. Du kan be familjemedlemmar att undersöka en förfader eller en förfaders familj och göra en presentation vid återföreningen. Bjud in familjemedlemmar att ta med foton, artefakter eller andra viktiga föremål som familjemedlemmar kan tycka är intressanta. På återträffen kan man diskutera strategier för att undersöka specifika släktlinjer. Inspelningar av intervjuer och muntliga berättelser med familjemedlemmar kan också delas.

Skriv en släkthistorisk bok

En släkthistorisk bok är ett stort uppdrag, men det kan vara ett underbart tillfälle att involvera släktmedlemmar. Du kan be dem att bidra med information om sin egen släkt eller forskning om en specifik släkting.

Samla muntliga berättelser

Samla muntliga berättelser

Att spela in eller transkribera muntliga berättelser är ett utmärkt uppdrag för någon som älskar att prata med äldre familjemedlemmar eller för någon som är en bra maskinskrivare. Det krävs inte mycket träning eller utrustning för att registrera eller transkribera dessa historier. En bandspelare eller videokamera av god kvalitet, batterier, band och ett nyfiket sinne är allt som behövs. Många äldre familjemedlemmar älskar att prata om sina liv med yngre familjemedlemmar. Dessa äldre familjemedlemmar är vanligtvis ganska hedrade över att ha någon i familjen som är intresserad av vad som hände dem under deras tidigare år. De flesta av dessa muntliga historier är fulla av underbar familjeinformation och kan vara ett stort arv för framtida generationer.

Starta en familjeforskningsfond

Vissa familjemedlemmar är så engagerade i sin karriär eller i att uppfostra sina barn att de har lite tid att hjälpa till med någon aspekt av släktforskningsarbetet. Ändå har de ett intresse av att lära sig om sina familjer och att bevara sin familjs arv. Dessa personer kanske vill ge ett ekonomiskt bidrag för att hjälpa till att finansiera ett forskningsprojekt eller köpa familjefotografier eller artefakter som har hittats. Eller så kanske de är villiga att hjälpa till att finansiera publiceringen av en släkthistoria. Var inte blyg för att skicka ett brev till hela familjen och bjuda in alla familjemedlemmar att bidra till detta arbete. Du kan överväga att be om en årlig medlemsavgift eller ett engångsbidrag till ett specifikt projekt. En begäran om ekonomiskt bistånd är ett utmärkt sätt att få många familjemedlemmar inblandade och att finansiera släktforskningsprojekt.

Samla in och förvara dokument och foton för framtiden

Hjälp till att skapa nya familjeartefakter för kommande generationer

Många familjemedlemmar har talanger och färdigheter som kan användas för att skapa familjeartefakter för framtida generationer. Dessa nya familjeminnen kan inkludera klippböcker, fotosamlingar, journaler, brevböcker och många andra saker.

Börja skapa en familjehälso- och genetisk databas

Något som har blivit populärt med utvecklingen av medicinsk teknik är skapandet av genetiska familjedatabaser. Mer och mer använder läkare familjehälsohistorier för att hjälpa till att diagnostisera medicinska problem och för att avgöra risken för framtida problem. Nya program har utvecklats för att hjälpa släktforskare att samla in och använda medicinsk information om familjen. Kom dock ihåg att en persons medicinska information är en extremt känslig information. En databas av detta slag måste hanteras noggrant med nödvändiga godkännanden och med bestämda policyer för hantering och spridning av denna information.

Börja skapa en familjehälso- och genetisk databas

Sammanfattning och slutsats

När du börjar nå ut till familjemedlemmar så kan du hitta andra som delar din passion för att lära sig om avlidna förfäder. Du kommer att få nya vänner som delar ett gemensamt intresse och ett gemensamt arv med dig. Du kommer att njuta av att dela med dig av din forskning. Men viktigast av allt, du kommer att samla information om dina dyrbara förfäder och deras familjer innan den går förlorad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *