Bevara fotografier och dokument

Det mesta i livet är stunder av njutning och en livstid av förlägenhet; Fotografering är ett ögonblick av pinsamhet och en livstid av nöje.
Tony Benn

Fotografier och gamla dokument

Om du är som de flesta andra så har du tagit många familjebilder genom åren. De kan vara i ett album eller slängda i en låda för att tittas på då och då av barnen. Du kanske också har gamla familjefotografier av olika förfäder som är i mycket dåligt skick.

Tillsammans med fotografier så kan du ha några gamla brev eller dagböcker skrivna av familjemedlemmar eller till och med förfäder. Och du har förmodligen diverse dokument som födelse-, vigsel- och dödsattester. Här är några förslag på hur de ska förvaras och/eller visas.

Fotografier och gamla dokument

Hur och var de ska förvaras

 • Dokument bör förvaras plant, horisontellt eller vertikalt, inte vikta i ett kuvert.
 • Förvarade i syrafria stora kuvert eller syrafri plast gjord av antingen Mylar D, polypropen eller polyeten och Tyvek.
 • Lägg dina negativ i papperskuvert, inte i plast. Placera dem inte mot varandra. Ha en bit syrafritt papper mellan dem.
 • Laminera inte dina fotografier. Limmet kommer att lösa upp emulsionen på fotografiet.
 • Undvik att använda gummiband som innehåller svavel vilket bryter ned fotografiska emulsioner.
 • Undvik att använda gem eftersom de kan nöta eller repa ytorna på utskrifter eller negativ.
 • Undvik att använda vanlig tejp eftersom den vanligtvis innehåller syror som kan påskynda åldringsprocessen.
 • Temperatur och luftfuktighet påverkar fotografier och dokument mer än något annat element. De bästa förhållandena är 21 grader Celsius med en relativ luftfuktighet under 50%.
 • Hög luftfuktighet är mest skadlig och höga temperaturer påskyndar åldrandet. Cykliska förhållanden (hög värme och fuktighet följt av kallt och torrt väder, följt av hög värme, etc.) är mycket dåligt för emulsionen och kan orsaka sprickbildning och separering av emulsionen från underlaget.
 • Vindar och källare – De värsta ställena att förvara dina fotografier eller dokument på är en oisolerad vind eller källare. På sommaren kan temperaturen på vinden nå 50 grader C. medan det på vintern kan gå ner till under 0 grader. Med konstant höga temperaturer och luftfuktighet på sommaren och låg temperatur och luftfuktighet på vintern blir fotografierna eller dokumenten snabbt spröda. I svåra fall kan emulsionen (bilden) på fotografiet separeras från basen (papperet). Dessa cykliska förhållanden kommer att ha en förödande effekt på alla pappersprodukter.
 • Oisolerade källare är vanligtvis fuktiga vilket kan göra att fotografier fastnar vid varandra. Ett annat problem som man stöter på i källare är att de är stora grogrunder för insekter och gnagare som är starkt attraherade av gelatin och cellulosa i den fotografiska emulsionen.
 • De bästa ställena att lagra viktiga fotografier eller dokument är i bankfack. De är vanligtvis klimatkontrollerade och hålls mörka för att ge nästan idealiska lagringsförhållanden. De idealiska lagringsförhållandena är 20 grader +/- 2 grader och 50% relativ luftfuktighet +/- 5% relativ luftfuktighet.

Hur du visar dina bilder

Hur du visar dina bilder

 • Visa kopior av dina fotografier, inte originalen. Förvara originalen under arkiveringsförhållanden enligt beskrivningen ovan. Bilder kommer att blekna i solljus och även under ljuset från en glödlampa.
 • Montera inte dina fotografier under glas. Fotografier kommer att fastna på glaset efter en tid och kan inte tas bort utan att förstöra dem.

Hur du märker dina fotografier

 • Skriv inte på baksidan av fotografierna. Bläcket kommer att blöda igenom med tiden eftersom allt bläck innehåller syra.
 • Naturligtvis ska du inte skriva på bilden.
 • Skapa etiketter eller bildtexter som kan monteras bredvid fotografiet.
 • Använd permanent bläck för dina etiketter och ange så mycket detaljer som möjligt: ​​vem, när, var och eventuella detaljer i bakgrunden eller förgrunden.
 • Om du måste sätta en etikett på själva fotografiet, gör det på ramen eller området runt fotografiet.

Att bevara fotografier för alltid

Att bevara fotografier för alltid

Skanna in alla fotografier och bränn dem på en DVD. Tekniken för att bevara fotografier kommer att förändras under åren, men en sak är säker att dessa tekniker bara kommer att öka möjligheten att bevara eller förbättra dina fotografier så att de blir tillgängliga för framtida generationer att se.

Förutom att bevara dina fotografier digitalt för att behålla dem i din egen ägo, kan du nu ladda upp dina familjefotografier online och länka dem till ditt släktträd. De kommer att bevaras för alltid och vara tillgängliga för familj och vänner att se när som helst.

Inkludera även berättande på DVD:n för att beskriva bilden. Berätta datumet det togs, personerna i det, vad de gjorde om det inte är uppenbart och allt annat du tycker att betraktaren borde veta om.

Det finns inget mer frustrerande än att ha ett familjefoto och inte veta vem som är på det, eller när eller var det togs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *