Introduktion

Många vill veta var de kommer ifrån, men känslan av samhörighet är särskilt viktig för barn och ungdomar. En kunskap om deras familjehistoria ger barn i alla åldrar en känsla av sin plats i världen. Det kan också ge unga människor något att leva upp till – ett arv att respektera. Familjehistoria ger också en möjlighet för barn och tonåringar att göra ett meningsfullt bidrag till något som är större än de själva. Den här artikeln ger idéer om hur man kan involvera barn och ungdomar i släktforskningsaktiviteter. Barn och ungdomar som utvecklar ett intresse för släkthistoria är mer benägna att delta i släkthistorien under hela livet.

Aktivitetsidéer

Föräldrar, mor- och farföräldrar och lärare kan involvera barn och ungdomar i släkthistorien på många sätt.

Följande släkthistoriska aktiviteter fungerar bra med barn.

Prata med levande släktingar

Uppmuntra barn att prata med sina levande släktingar, särskilt de äldre. Att höra berättelser om hur livet såg ut förr hjälper unga människor att förstå det förflutna. Denna koppling för generationer samman och etablerar starka familjeband.

Experttips: Ta med dina barn när du besöker en släkting och lär dem att prata bekvämt med äldre människor. Förklara vad som är lämpligt och vad som inte är lämpligt.

Barn och tonåringar kan intervjua släktingar och spela in intervjuerna på ett video- eller ljudband.

Frågor de kan ställa inkluderar:

 • Var växte du upp?
 • Hur var dina föräldrar? Dina syskon?
 • Vad minns du om dina farföräldrar?
 • Vilka var dina vänner?
 • Hur var skolan för dig?
 • Vad gjorde du för skojs skull när du var barn? När du var tonåring?
 • Vilka filmer och låtar gillade du när du var ung?
 • Hur träffade du din make/maka?
 • Vilka viktiga lärdomar har du lärt dig i ditt liv?

För mer information om hur man genomför intervjuer, se ”Bevara muntliga släkthistorier”. För en mer detaljerad lista över frågor att ställa en familjemedlem, se ”Frågor för en aktuell personlig historia” och ”Skapa en personlig historia”.

Berätta historier

Berätta historier om ditt liv och dina förfäders liv. Unga människor behöver mer än fakta och datum. De behöver fakta och datum förpackade på intressanta, meningsfulla och minnesvärda sätt. Det bästa sättet att skapa ett intresse för släkthistoria, är för ungdomar att berätta historier om riktiga människor. Fyll dina berättelser med intressant information, humoristiska detaljer och ovanliga fakta som kommer att fånga en ung fantasi. Att dela familjeberättelser behöver inte vara en stor händelse; gör det till en vanlig företeelse runt middagsbordet, i bilen eller vid läggdags.

Dela arvegods och fotografier

Att hålla i något som en gång tillhört en förfader kan vara en kraftfull upplevelse. Bilder och arvegods gör det förflutna levande. Barn gillar särskilt fotografier som visar hur kläder och frisyrer har förändrats genom åren. Ha fotografier och familjearv synliga i ditt hem så att barnen ständigt påminns om sitt arv. Berätta historier och fakta om föremålet och dess ägare.

Delta i släktträffar

Släktträffar är ett bra sätt för olika generationer och grenar av en familj att mötas. En släktträff ger unga människor en möjlighet att lära känna släktingar som de annars kanske inte skulle träffa. Det ger dem en chans att skapa upplevelser och minnen som kan vara livet ut. Hjälp barn och ungdomar att förstå hur de är relaterade till varje person de möter. Till exempel kan du säga, ”Det här är din gammelmoster Anja. Hon är din mormors storasyster.”

Gå på släkthistoriska studiebesök

Barn i alla åldrar tycker om studiebesök. En släkthistorisk studieresa kan vara över hela landet eller bara på samma gata. Besök platser där dina förfäder bodde eller arbetade. Besök kyrkogårdar. Gå till museer eller levande historiska utställningar, som en historiskt återskapad by eller en historisk gård som visar hur dina förfäder levde. Fira din familjs etniska arv på en kulturfestival. Använd en sökmotor på Internet för att hjälpa dig hitta festivaler och levande historiska utställningar i ditt område. Framför allt, gör dessa resor roliga för barnen.

Spela släkthistoriska spel

Spel är ett bra sätt att göra släkthistorien rolig. Släkthistoriska brädspel finns att köpa, men du kan också hitta på spel som är specifika för din familj. Det är lätt att skapa ett trivia- eller matchande spel eller anpassa ett vanligt spel som Bingo. Dina barn kan till och med hjälpa till att hitta på spelet.

Involvera underhållning

Musik och filmer från förr är ett annat sätt att nå unga. Dela musik från olika epoker och lär barnen några av de danser som deras morföräldrar brukade dansa. Barn tycker om att lära sig de gamla sångerna som deras farfars föräldrar brukade sjunga. Se filmer som var populära under en förfaders livstid eller som skildrar en viss period i historien. Barn blir ofta förvånade över att se några av de gamla stumfilmer som var populära förr.

Fira med mat

Mat är en viktig del av högtider och familjesammankomster, och det var samma sak för våra förfäder. Gör din mormors recept på äppelpaj eller din fars berömda köttfärslimpa till dina barn. Mat från olika länder där dina förfäder bodde kan ge en intressant variation till er vanliga kost. Recept från de flesta länder finns på Internet och i många kokböcker. Du kan förbereda bakverk från Frankrike eller kimchi från Korea för en speciell familjehistorisk måltid.

Skapa personliga historier

Hjälp barn och tonåringar att skapa sin egen personliga historia. De kan föra en dagbok, skapa en klippbok eller skriva ner berättelser från sina liv. Ge dem en kamera eller hjälp dem att ta bilder av händelser och spara dessa bilder i ett album.

Blanda in familjehistoria i skolarbetet

Gör kopplingen mellan vad barn lär sig i skolan och deras familjehistoria. Till exempel, om ett barn studerar en historisk händelse, berätta vad en förfader gjorde som bevittnade eller deltog i den händelsen. Leta på Internet för information om hur livet såg ut under den tidsperioden och hur krig och andra händelser påverkade det dagliga livet. Om en tonåring studerar en bok för skolan, berätta om förfäder som levde samtidigt som författaren eller som kan ha upplevt några av händelserna som beskrivs i boken.

Hjälp barnen att lära sig om geografi genom att titta på en karta för att se var förfäderna bodde. Om ett barn behöver välja en stad eller ett land för en uppgift, föreslå att de väljer en plats där dina förfäder bodde. Om du har fotografier av området din familj kom ifrån, kan du använda dessa fotografier för att utöka ditt barns studier.

Experttips: Tusentals fotografier och berättelser som dokumenterar historiska händelser finns tillgängliga på Internet. Artiklar, berättelser, fotografier, kartor, statistik och andra intressanta uppgifter ger utmärkta resurser för att dokumentera händelser i nästan alla nationer och kulturer i världen. För att hitta dessa fascinerande resurser, gör en sökning på Google och se vad som finns tillgängligt.

Åldersspecifika förslag

Små barn: Barn är aldrig för små för att börja lära sig om sin familj. Underskatta inte ett barns förmåga att uppskatta berättelser om förfäder, men överväg varje barns ålder och färdigheter när du planerar släkthistoriska projekt.

Små barn kan:

 • Illustrera sina egna godnattsagor om sina förfäder.
 • Skapa målarböcker om specifika förfäder eller familjeberättelser.
  Fyll i sinegen stamtavla med din hjälp eller rita ett släktträd.

Dessa aktiviteter hjälper dem att visualisera hur generationer hänger ihop och var de passar in i helheten.

Skapa en bildlig stamtavla genom att placera ett litet fotografi av varje förfader vid hans eller hennes namn. Från dessa fotografier lär sig barn hur varje förfader såg ut, och barn kan jämföra likheter mellan sig själva och sina förfäder.

Tonåringar: En nyckel till att involvera tonåringar i släkthistorien är att ge dem något meningsfullt att göra. Även om ungdomar kanske inte vet hur man gör släktforskning, vet de ofta hur man använder datorer. Tveka inte att be om hjälp med ett datorrelaterat problem eller internetproblem.

För att hjälpa till med familjehistoria kan tonåringar:

 • Söka på Internet efter släkthistorisk information.
 • Ange information i en genealogisk databas, eller liknande registerhantering.

Experttips: Om en tonåring eller en grupp tonåringar är intresserade av att arbeta med ett extraktionsprojekt, bör de arbeta tillsammans med någon mer erfaren av släktforskning. Men ungdomar kan också göra indexering i sitt eget hem med hjälp av olika internetprogram.

 • Anteckna information på en stamtavla eller i familjegruppsregister.
 • Skapa, redigera, organisera och skriva ut digitala bilder.
 • Spela in personliga berättelser om äldre släktingar på video- eller ljudband.
 • Skapa och underhålla en familjewebbplats.
 • Mejla släktingar för att få information.
 • Skapa och redigera ett nyhetsbrev för familjen.

Slutsats

Det som intresserar ett barn kanske inte intresserar ett annat. Prova olika aktiviteter, beroende på en ung persons intressen och personlighet. Att involvera barn och ungdomar i familjens historia kan förändra deras liv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.