Skriv din personliga historia

Introduktion

En personlig historia är ett sätt att lämna ett arv till ättlingar att ta vara på i generationer. Det är viktigt att behålla informationens korrekthet när du skapar din personliga historik. Om du överlåter till någon annan att skapa den kan han eller hon bara lita på sina egna minnen av dig och berättelser från andrahandskällor som kanske inte exakt återspeglar ditt liv.

Varför skapa en personlig historik?

Ställ dig själv dessa frågor – om dina föräldrar, farföräldrar och andra förfäder inte lämnade livshistorier, önskar du att de hade gjort det? Önskar du att du kunde läsa om deras liv? Om så är fallet är det troligt att dina ättlingar känner på samma sätt om du inte gör det. En uppteckning över ditt liv kan vara en stor gåva till dem som kommer efter dig. Ord i tryck kan läsas och läsas om, funderas över och återkommas till. Orden din tonåring avvisar nu, kan bli tydliga och värdefulla när han eller hon läser om dem senare i livet.

Varför skapa en personlig historik

Du kan ha stor effekt på dem som följer dig. Ditt exempel, prövningar och triumfer kan stärka och motivera andra. Ett berömt, bibliskt exempel är Job från Gamla testamentet, som genomled många prövningar.

”Ack att mina ord skreves upp, ack att de bleve upptecknade i en bok, ja, bleve med ett stift av järn och med bly för evig tid inpräglade i klippan!
(Job 19:23-25)

Hans ord skrevs, och därför har hans triumf över tragedin och hans tro förblivit ett exempel på hängivenhet för världens människor i tusentals år.

Att skriva din historia kan också ge dig en möjlighet att utvärdera ditt liv. Det kan hjälpa dig att klargöra din riktning i livet. Att skriva om ditt förflutna, även om det inte var idylliskt, kan hjälpa dig att hantera känslor och skapa en möjlighet att finna förståelse och förlåtelse.

När ska jag skapa min personliga historik

När ska jag skapa min personliga historik?

Det finns ingen bättre tid än nu. Skjut inte upp skrivandet tills du tror att du kommer att ha mer tid, eller tills du går i pension. Våra förväntningar på hur mycket tid vi har på oss att göra allt vi behöver eller vill stämmer vanligtvis inte överens med vad som händer. Dessutom vet du aldrig hur länge du kommer att leva, så skjut inte upp det.

Ingen annan kan skriva din personliga historia som du kan. Berättelsen handlar om ditt liv, och den borde vara skriven av dig. Men ju längre du väntar med att skriva den, desto fler detaljer kommer sannolikt att glida iväg och glömmas.

När du skriver din berättelse, sätt upp realistiska och specifika mål. Du kan till exempel sätta som mål att slutföra ett första utkast på tre månader. Ett slutgiltigt utkast kan vara redo att granskas inom sex. I slutet av nio månader kan du ha ett färdigt exemplar redo för distribution till dina familjemedlemmar. Den tid som tilldelas för att skriva din historia är subjektiv. Det kan vara rimligare för dig att skriva ett kapitel i veckan under de kommande åren eller skriva om ett ämne per vecka eller till och med en sida per dag. Gör vad du kan, men gör det regelbundet och konsekvent.

Din historia är inte begränsad till bara ämnen. Det kan vara lättare att skriva om de olika stadierna i ditt liv som förskola, grundskola, gymnasiet, etc. Att dela upp din historia i segment som dessa gör uppgiften lättare att utföra.

Olika typer av personliga berättelser

Olika typer av personliga berättelser

Du kan bevara din livshistoria och dina minnen på många sätt.

Följande är några idéer:

Skrivna biografier

En skriven biografi är ett bra sätt att berätta en personlig historia för dem som tycker om att skriva.

Det kan inkludera något av följande:

 • Personlig redogörelse för händelser i ditt liv.
 • Fotografier av händelser, familj, vänner, hem du växte upp i, platser dit du har rest och andra upplevelser av intresse i ditt liv.
 • Fotografier är bra visuella hjälpmedel för att komplettera din historia.
 • Kopior av familjeregister, såsom dina födelse- och vigselbevis, skolböcker, betyg, diplom, certifikat, utmärkelser och andra uppgifter av intresse.

Vad du bestämmer dig för att inkludera är upp till dig, men alla fysiska dokument eller bilder kan hjälpa till att avrunda dina ord.

Skrivna biografier

Dagbok

Dagböcker är utmärkta för att bevara din historia. Där en personlig historia tenderar att vara bredare i omfattning och generellt täcker en längre tidsperiod, kan en dagbok bevara de dagliga händelserna i ditt liv eller vecka för vecka. En dagbok ger en mer intim och detaljerad redogörelse för dina dagliga upplevelser.

De kan vara lättare för någon att skriva. Även om dagböcker kan sträcka sig över en lång tid, så görs det i små steg snarare än att täcka mycket information på en gång.

Dagböcker har en mer personlig känsla, de innehåller ofta insikter, uttryck eller känslor, observationer om händelser och hur de påverkar dig och omgivningen, funderingar och mycket mer.

Du kan också välja att inkludera teckningar eller fotografier i dagböcker, vilket kan lägga till en intressant dimension.

Dagböcker är inte bara ett bra sätt för dem som kommer efter dig att se in i ditt personliga, utan också ett medium för dig att reflektera över under ditt liv för att se hur du har vuxit.

Berättelser

Berättelser

Berättelser är en annan form av personlig historia. Denna speciella typ av berättelse dokumenterar minnesvärda händelser och är vanligtvis korta.

Många tycker att det är användbart att avsätta en tid varje vecka för att skriva sina berättelser. Till exempel ägnar en kvinna en timme åt att skriva varje söndagseftermiddag medan hennes små barn tar en tupplur. Under varje pass skriver hon två eller tre korta berättelser.

Dessa berättelser kan senare poleras och sammanställas till en längre historia.

Register med milstolpar

Att skapa ett register med milstolpar liknar att föra en dagbok, förutom att det tenderar att läggas till uppgifter mer sällan.

Det är ett register över viktiga händelser som födelsedagar, bröllop, årsdagar, dödsfall, livsförändrande erfarenheter och stora prestationer. De inkluderar också dina känslor angående milstolparna.

Scrapbooking/klippbok

Scrapbooking/klippbok

Scrapbooking är en metod som vissa människor använder för att göra en krönika av sina egna milstolpar.

Detta är också en populär form för att bevara minnen och kan vara ett bra alternativ eller tillägg till en skriftlig personlig historia. Scrapbooks fokuserar på att dokumentera speciella händelser med hjälp av fotografier och andra minnen.

Scrapbooks tenderar att inte vara lika omfattande som en skriftlig historia, men de ger en utmärkt visuell dokumentation.

Scrapbookstillbehör är ofta lättillgängliga.

Experttips: Att hålla en dagbok och en klippbok tillsammans kan hjälpa dig att skapa en utmärkt, fullständig historia av ditt liv. Berättelser och dagboksanteckningar hjälper till att ge insiktsfull bakgrund till varje fotografi i din klippbok.

Muntliga berättelser

Muntliga berättelser

En muntlig historia bevarar någons röst. Det är ett bra alternativ för den som inte känner att de har förmågan eller lusten att skriva. De som kämpar med att skriva kan ha lättare att sätta sig ner och prata om sina liv. För många människor är det en rolig och djupt rörande upplevelse att ha någon som spelat in något från deras liv.

Elektroniska inspelningar

Med utvecklingen av elektroniska enheter, som videoutrustning och bandspelare, är inspelningshistoriken enklare än någonsin. Genom att använda den här utrustningen för att registrera din historia kan du inkludera mycket mer än vad som vanligtvis finns i en skriftlig historia.

Dessa kan inkludera inspelningar av din röst, av dig som sjunger eller spelar ett instrument, bland andra visuella och auditiva bilder.

En sak att vara medveten om när man bestämmer sig för att spela in elektroniskt är att de kan försämras eller bli inaktuella. Datorskivor, hårdvara och mjukvara kan bli föråldrade med tiden, och denna process blir snabbare, med teknologin som förändras enormt under bara några korta år. Efter några år kan du upptäcka att du har svårt att hitta en dator eller ett program som kan läsa det du har spelat in.

Du bör granska mediet du spelade in med regelbundet. En gång om året är bäst. Band bör spelas upp årligen för att förhindra att ljudet blöder genom bandet.

Innan det blir svårare att hitta utrustning för att spela eller läsa det du har spelat in är det en bra idé att överföra din historik till ett uppdaterat medium.

Experttips: Om du planerar att spela in din historia elektroniskt, var medveten om att elektroniska medier inte behåller kvaliteten länge. Elektroniska inspelningar ska transkriberas till arkivkvalitetspapper. Om det digitaliseras kommer det att hålla för evigt.

Fotoböcker online

Fotoböcker online

Med tillgången på Internet är det möjligt att skapa en historiebok av hög kvalitet online och få den levererad till din dörr. Du kan lägga till många bilder och så mycket text du vill. Företaget skriver sedan ut så många böcker du vill och skickar dem till dig. Dessa kan sedan delas ut till vänner och familjemedlemmar.

Innan du börjar

Efter att ha övervägt dina alternativ, bestäm vilken metod du vill använda för att registrera din historik.

Oavsett om du ska skriva, spela in video eller göra en foto- eller klippbok, bör du överväga att göra följande:

 • Samla allt du kan hitta om ditt liv som kan hjälpa dig att minnas händelser.
 • Organisera objekten enligt den typ av historik du planerar att skapa.
 • Bär alltid med dig anteckningsbok för att skriva ner dina minnen när du kommer att tänka på dem. Ofta kommer minnen upp vid oväntade tillfällen. En anteckningsbok ger ett enkelt sätt att notera dem, oavsett när de kommer.
 • Utveckla några av dina minnen när du har tid. Lägg till mer information än vad du kan ha skrivit i din anteckningsbok.
 • Att prata in på en band- eller videoinspelningsenhet för att spela in några preliminära idéer. Minnen kan också komma lättare och med mer detaljer om du talar dem. Du kanske vill transkribera inspelningen eller använda den som utgångspunkt för att skriva.
 • Be släktingar och vänner att dela sina minnen och berättelser de har av dig. Dessa minnen är oerhört värdefulla; andra minns ofta händelser som hände när du var för ung för att minnas dem själv, eller de kanske kommer ihåg saker som inte verkade viktiga för dig när de hände eller minnen som du kanske har glömt bort.

Potentiella ämnen för din historia

Potentiella ämnen för din historia

Nedan listas allmänna ämnen som du kan tänka på när du förbereder dig för att skriva. Artikeln ”Frågor för en aktuell personlig historia” innehåller en ytterligare lista med frågor för att väcka ditt minne.

 • En lista över livshändelser i den ordning de inträffade (en kronologi).
 • En lista över de tio viktigaste sakerna i ditt liv nu och detaljer om dem.
 • En hälsokronologi om det finns hälsoproblem som kan påverka dina ättlingar.
 • Familjetraditioner.
 • Romantik.
 • Personliga övertygelser och lärande erfarenheter.
 • Barndomsminnen.
 • Familjemedlemmar – förfäder och ättlingar.
 • Roliga eller pinsamma upplevelser.
 • Samhälle, geografi och underhållning omger dig – allt som ger ditt liv sammanhang.
 • Exempel på dina talanger (dikter, konstverk, sånger etc.).
 • Utmaningar och hur de format dig.
 • Berättelser om dina livserfarenheter.
 • Berättelser eller kommentarer om dig som andra personer bidragit till.
 • Råd du vill dela med kommande generationer. Dessa ord kan vara de mest värdefulla orden du lämnar till dina nära och kära.

Börja skriva

Experttips: Om du planerar att skapa något som ska tryckas och publiceras formellt, kolla med några förlag. De kommer att kunna berätta vad du behöver veta för att förbereda ditt material för publicering. Denna information kan förhindra den extra ansträngningen att skriva om eller formatera om ditt arbete senare.

Börja skriva

Var inte för kritisk till din skrivförmåga. I början är det viktigare att först få informationen, berättelserna, känslorna och händelserna registrerade. Sen kan du polera det du har skrivit.

Dessa förslag kan hjälpa dig att börja din personliga historia:

 • Börja din berättelse vid en spännande tidpunkt i ditt liv. Du behöver inte börja med att ange ditt födelsedatum. Få dina läsare intresserade först, och sedan kommer de att njuta av att lära sig fakta senare.
 • Oroa dig inte för stil, grammatik, skiljetecken eller andra tekniska kompositioner i början. Skriv som det känns dock mest bekvämt för dig.
 • Var visuell med dina ord. Inkludera bakgrundsinformation om platsen eller den lokala historien när ett minne eller en händelse ägde rum. Beskriv kläder, rum, uttryck och så vidare som var inblandade. Försök att återfånga människors känslor. Ge tillräckligt med detaljer om situationen för att göra saker intressanta. Låt inte ditt skrivande bara bli en lista över datum och platser med berättelser och en bakgrund för att få dem till liv.
 • Var villig att skratta åt dig själv. Låt din personlighet och humor lysa igenom i ditt skrivande.
 • Var inte rädd för att skriva om dina svagheter, såväl som dina styrkor. Om du känner dig bekväm med att skriva om misstag du har gjort, utveckla vad du lärde dig av dem och vilka konsekvenser som följde.
 • Var alltid sanningsenlig och ärlig om ditt liv. Om något är för obekvämt för att dela är det bara att utesluta det och gå vidare.
 • Var försiktig med extremt känsliga frågor, särskilt om andra personer var inblandade. Det är viktigt att vara försiktig med att förtala eller genera andra.
 • Kom ihåg att din historia inte behöver berättas i kronologisk ordning. Du kan avvika närhelst du känner för det; dessa utvikningar kan bara vara de mest intressanta delarna av din berättelse.

Andra saker att inkludera

Andra saker att inkludera

Förutom att skriva om dina minnen, kanske du vill inkludera några av följande saker av intresse. De kan vara en del av historien eller läggas till som en bilaga.

 • Fotografier av familj, vänner, hem, bröllopsdag, dig själv i milstolpsåldrar, några semesterhöjdpunkter, hem du har bott i, skolor du gick i och så vidare.
 • Dina känslor om sociala, religiösa eller personliga frågor.
 • Lärdomar du har lärt dig.
 • Känslor för nära och kära.
 • Drömmar för framtiden.
 • Utdrag ur tidskrifter.
 • Dikter du har skrivit.
 • Tidningsartiklar om dig eller evenemang du deltog i.
 • Kopior av viktiga dokument.
 • Kartor.
 • Riktning från insiktsfulla inspirationer.

Skrivarutmaningar

Skrivarutmaningar

Om skrivprocessen inte går bra, fråga dig själv varför. Kanske skriver du om ett ämne som du tycker borde inkluderas men som inte intresserar dig. Fundera på om det verkligen är viktigt eller om du bara kan hoppa över det, även om det bara är för stunden.

Inse att hårt arbete ofta är nödvändigt för inspiration. Självdisciplin att skriva när du inte känner för det kan fungera, men att ta några dagars paus kan också hjälpa till. Du kan spendera ledigheten från att skriva med att leta efter fotografier att inkludera eller besöka en plats du planerar att skriva om. Överväg att ha en bandspelare till hands medan du gör dessa ifall du kommer ihåg fler detaljer. Aktiviteter relaterade till din historia kan vara tillräckligt för att åter motivera dig.

Ibland är den svåraste delen av skrivandet att börja. Om något, skriv ett enda ord. Expandera sedan det ordet till en mening. Expandera den meningen till ett stycke. När du väl har börjat skriva blir processen vanligtvis enklare och roligare. När du behöver ta en paus från skrivandet, stanna mitt i en intressant berättelse eller ett stycke. Sedan, när du återgår till ditt arbete, blir det lättare för dig att börja igen där du slutade istället för att undra var du ska gå härnäst.

Ett annat sätt är att börja på den enklaste delen av din berättelse, eller börja med ett ämne du verkligen vill skriva om. Om du upptäcker att du har hamnat i en återvändsgränd och helt enkelt inte kan fortsätta skriva, överväg att spela in dina tankar och minnen och transkribera det senare, och lägg till ytterligare detaljer.

Experttips: Om du skriver elektroniskt, kom ihåg att spara ditt arbete ofta. Det skulle vara frustrerande och demotiverande att förlora alla dina framsteg och hårda arbete på grund av ett datorfel.

Granska och utvärdera det du har skrivit

Granska och utvärdera det du har skrivit

Att skriva ett första utkast är bara början på din personliga historia. Något av ditt bästa skrivande kommer att hända när du granskar och reviderar det du har skrivit. Ta dig tid att skriva om meningar som inte fungerar så bra som du vill att de ska göra.

Att få en pålitlig vän, kollega, make/maka eller familjemedlem att göra detsamma kommer att peka på misstag eller viktiga detaljer som du kan ha hoppat över.

När du granskar det du skrivit, ställ dig själv och alla andra som hjälper dig följande frågor:

 • Känner sig läsaren delaktig och bryr sig om resultatet av berättelserna?
 • Är ditt skrivande organiserat? Flödar berättelserna bra? Om inte, hur kan de förbättras – omarrangeras, ytterligare detaljer, etc.?
 • Har du en bra meningsstruktur? Är några meningar för långa eller för komplicerade, eller har du för många enkla meningar?
 • Är identiteten på personerna i berättelserna tydliga? Om du till exempel har nämnt mormor, har du utvecklat vems mormor?
 • Förklarar du vilken moster du pratar om när du säger ”Min moster gav mig min favoritjulklapp det året”?
 • Behöver några detaljer eller händelser förtydligas eller utvecklas?
 • Har du tagit med för mycket överväldigande detaljer?
 • Behöver berättelserna förkortas eller förlängas för att göra dem intressantare?
 • Finns det några stavfel eller andra grammatiska fel? Dessa typer av misstag blir mer uppenbara när texten läses upp.
 • Använder du ofta upprepade fraser eller ord? Till exempel, börjar för många meningar med ”Jag kommer ihåg”?
 • Är namn, datum, platser och andra uppgifter korrekta?
 • Har du använt rätt tidsform genom hela historien?

Spela in din berättelse på band

Efter granskningen

Du måste bestämma vilken kritik som är mest värdefull för revision. Ibland kommer en granskare att uttrycka en oro som indikerar ett problem förutom det som nämns. Till exempel kan en recensent säga att en viss berättelse är för lång, men längden är kanske inte den verkliga frågan. Du kan behöva fundera över hur du ska återberätta historien eller beskriva händelser på annat sätt.

Tänk också på att om en recensent kommenterar en universell fråga, till exempel genom att använda rätt tidsform eller samma fras inom ett visst område, kan det gälla även andra områden i din historia. Ta dig tid att se till att problemet åtgärdas.

Experttips: Spela in din berättelse på band. Fundera på att läsa in din berättelse på band och sedan lyssna på inspelningen. Känner du att det är ärligt och värt att lyssna på? Representerar det ditt liv korrekt?

Var försiktig när du använder information om levande människor. Var extremt försiktig när det gäller personlig information, såsom datum, känsliga frågor och omstridda berättelser, om individer som fortfarande lever eller som har levande familjemedlemmar som kan läsa din historia. Publicera aldrig något som du inte skulle vilja läsa i morgondagens tidning. Var också försiktig med att ta med adresser och telefonnummer.

Nu är det också dags att bestämma var fotografier, brev, certifikat och andra fysiska eller visuella dokument ska infogas.

Bestäm hur du vill att din färdiga historia ska se ut

Bestäm hur du vill att din färdiga historia ska se ut

Lek med layout. Det är ett bra tillfälle att se över och anpassa utseendet på ditt arbete. Tänk på radavstånd, rubriker till kapitel och underrubriker. Du kan välja att lägga till eller ta bort några av design- och layoutelementen medan du arbetar.

Vissa element kan vara:

 • Försättsblad.
 • Titelsida.
 • Förord ​​(där du delar dina tankar och känslor om ditt projekt).
 • Innehållsförteckning.
 • Listor över fotografier och illustrationer.
 • Kronologi (en snabb och kortfattad översikt av ditt liv på en sida eller två).
 • Berättande.
 • Bilagor (familjegruppsblad, stamtavlor, testamentenkopior, handskriftsprover, favoritrecept och så vidare). •
 • Kartor.
 • Index.

Var generös med fotografier

Experttips: Var generös med fotografier. De flesta tittar på fotografier innan de läser text. Foton kommer att skapa intresse för att läsa medföljande text. Placera fotografier där de kommer att vara relevanta i skriften.

Tänk på layouten på din historik, som typsnittet, dess storlek och avstånd, för att göra texten lätt att läsa. Om du planerar att skriva ut dubbelsidigt, se till att lämna marginaler för bindningsstorleken på varje sida, tillräckligt bred för att möjliggöra bindning. Detta är vanligtvis minst en kvartstum bredare än den normala kanten på en maskinskriven sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *