Vilka mål bör sättas upp när man börjar en familjehistoria?

Det allra första målet kan vara ett av de enklaste, ett av de mest givande och är faktiskt det viktigaste. Det första steget är ett kritiskt steg eftersom tiden börjar rinna ut och du kanske bara har ett kort tillfälle att slutföra detta steg. Att bevara minnen, dokument och fotografier måste vara din första prioritet. Alla andra mål kan långsamt och gradvis läggas till när du blir mer och mer intresserad och självsäker när du undersöker din familjs historia. Det är viktigt att komma ihåg att denna strävan kan ta formen av ett tidsfördriv, en hobby, en passion, ett kall, ett yrke, en karriär eller ett arv och om det hålls i rätt perspektiv kan det vara mycket givande. När de kritiska stegen är omhändertagna kan du koppla av och njuta av dina nya ansträngningar.

Även om den naturliga driften när man startar ett släktforskningsprojekt är att hoppa direkt in och börja samla in namn på så många förfäder som möjligt, så bör man motstå denna drift något. Det kan bli mycket beroendeframkallande och att få dessa namn identifierade, insamlade och organiserade på en webbplats eller ett släktforskningsprogram så kan detta ta mycket mer av din tid än du förväntat dig och detta har också nackdelen med att skymma en viktig fråga.

Ett alternativt tillvägagångssätt när du börjar är att först registrera dina förfäder tillbaks bara 2 till 4 generationer och sedan registrera alla ättlingar till vart och ett av dessa identifierade namn. Nästa steg är att identifiera de människor som fortfarande lever och försöka få kontakt med så många som möjligt. Ditt mål är att samla så många kopior av dokument/foton och registrera deras minnen medan dessa personer och föremål fortfarande är tillgängliga. Kom ihåg att människor inte lever för evigt, att minnen är ömtåliga och kan glömmas bort, och att dokument och foton kan förstöras eller föras vidare till någon annan så att du aldrig får se dem igen.

Att söka igenom data efter information 5 till 10 generationer tillbaks kan tyckas vara det lämpliga målet och i och för sig kan det kännas givande men vad händer senare när du säger till dig själv att jag önskar att jag hade pratat med min faster innan hon gick bort eller att jag önskade att jag satt mig ner med min farbror innan han började tappa minnet.

Sätt ditt första mål att vara ett där du samlar in så mycket av tillgänglig information (dokument, foton och minnen) som möjligt medan du fortfarande kan. Information om dina förfäder långt tillbaks i historien är intressant och värdefull men du måste komma ihåg att samma information fortfarande kommer att finnas där månader eller år från nu och det kan faktiskt finnas ännu mer information som är tillgänglig ju längre du väntar.

Den informationen är inte en tidskänslig fråga, så den bör ha en lägre prioritet än att prata med dem som kanske inte finns kvar senare eller att registrera information som kan glömmas bort, vilket bör ha högsta prioritet. Denna förgängliga information kan faktiskt innehålla ledtrådarna som gör det möjligt att hitta de 10 generationerna i första hand. Att sätta rätt prioriteringar ger dig den bästa chansen att lyckas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.