Tiden är betydelsefull

Att bevara information och minnen (frågor ger svar).

Ställ dina frågor innan det är för sent (innan informationen glöms bort eller dina förfäder inte längre finns i livet). Vilka är alla dessa människor på de gamla fotografierna? Hur var det när du var liten? Hur träffade du din make? Hade du en hund när du var liten? Kom alltid ihåg att det inte finns några dumma frågor om det finns svar på de frågorna, men du måste ställa de frågorna innan tiden rinner ut.

Innan tiden rinner ut

Fråga om tillstånd

Be om tillåtelse att spela in denna information samtidigt som du lovar att inte avslöja känsliga detaljer för andra eller lägga upp sådan information på ett offentligt forum.

Få andra delaktiga (syskon eller mostrar och farbröder) genom att be dem ställa fler frågor runt familjen samtidigt som de skriver ner allt. Glöm inte att deras åsikter och berättelser också är viktiga.

Få barnen att hjälpa till genom att ställa ännu fler frågor till sina morföräldrar och du kan av misstag skapa en blivande släktforskare.

Börja ställa dina frågor

Glöm inte att använda videoinspelningar för att föreviga frågestunderna. Det är ofta mindre störande än att ta anteckningar och förutom att möjliggöra en smidig intervju kommer det att fånga ett ögonblick i tiden som kanske inte går att upprepa.

Ta reda på mer än bara torra fakta om när de bodde var. Ta reda på hur de levde, deras livsstil när de växte upp och deras motivation. Gör det intressant för dig själv såväl som för andra som så småningom kan komma att läsa din information (ditt berättande). Någon gång kan en av dem bli en medarbetare eller så kanske de tar upp facklan där du slutade.

Som nämnts tidigare är detta första steg eller mål det viktigaste eftersom det definieras av en begränsad tidsgräns. Tillgång till mycket av informationen och minnen från den tidigare generationen kommer att gå förlorad för alltid om åtgärder inte vidtas omedelbart. Så om du inte gör något annat, så hitta och spela in så många av dessa svar som möjligt och samla in kopior av alla gamla foton och dokument. Du kommer att ångra dig senare om du skjuter upp det för länge.

Ny på släktforskning

Om du är medlem i den äldre generationen och du är ”ny på släktforskning” är detta första steg också viktigt för dig. Ställ bara dig själv frågorna från några av dessa frågelistor och registrera informationen för framtida generationer. Faktum är att oavsett din ålder så borde alla ta en titt på dessa frågelistor bara för att bevara sina svar för eftervärlden eftersom dessa svar kan lämna värdefulla ledtrådar för framtida släkthistoriker.

En föreslagen lista med frågor att ställa finns här men läs även artikeln om intervjuprocessen som hjälper dig att fånga de svar som är viktiga för att förstå de liv som dina förfäder levde. Kom ihåg att frågan varför är lika viktig som frågorna vem, vad, när och var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *