Åldrarna 50 – 65

En del går igenom en ”medelålderskris” ungefär vid denna tidpunkt. Du kanske undrar om du borde ha valt en annan kurs. Du kan känna djupt över vissa misslyckanden du har gått genom. Här är platsen att berätta om det.

Jag har njutit mycket av den andra blomningen… plötsligt upptäcker du – vid 50 års ålder, säg – att ett helt nytt liv har öppnat sig för dig.
(Agatha Christie)

Ålder 50 - 65

1. Hur kände du inför att fylla femtio?
  2. Hur firade du tillfället?
  3. Hur behandlade din make/maka dig på din femtioårsdag?
  4. Hur behandlade du din make/maka på hans/hennes femtioårsdag?
  5. Beskriv din familj vid femtio års ålder.
  6. Beskriv relationen till din make/maka.
  7. Beskriv vad dina barn gör nu och deras familjer om de har en.
  8. Beskriv dem fysiskt och dina intryck av deras karaktär och vart de verkar vara på väg i livet.
  9. Vad var ditt förhållande till var och en?
  10. Beskriv händelserna när du såg vart och ett av dina barn gå igenom uppvaktningsprocessen.
  11. Vad gick du igenom känslomässigt?
  12. Beskriv deras bröllop och dina känslor när du såg var och en av bilda sina egna familjer.
  13. Beskriv några barnbarn du kan ha haft vid det här laget?
  14. Namnge var och en, vilka föräldrarna var och var ni var när var och en föddes.
  15. Hur kände du när du hörde att du fått barnbarn?
  16. Vad var din make/makes känslor?
  17. Vem såg de ut som och gynnade någon av dem dig eller din sida av familjen?
  18. Hur var synen på livet när du fyllde femtio jämfört med att fylla fyrtio?
  19. Vad var nu ditt främsta bekymmer i livet?
  20. Vad sysslade du med vid den här tiden?
  21. Kände du dig framgångsrik i det du gjorde?
  22. Önskade du i hemlighet att du kunde göra något annat?
  23. Fanns det några höjdpunkter mellan fyrtio och femtio som du skulle vilja relatera till?
  24. Fanns det några tecken på att en medelålderskris smög sig in eller hade du passerat den vid det här laget?
  25. Vad verkar ha varit huvudfokus för dina tankar och bekymmer vid den här tiden?
  26. Beskriv dig själv fysiskt vid femtio.
  27. Önskade du att du kunde bli tonåring igen med den kunskap du nu hade?
  28. Trodde du att du hade möjligheter vid den här tiden i ditt liv som inte var tillgängliga tidigare på grund av din ålder och mognad?
  29. Vilka var några av de möjligheterna?
  30. Tänkte du på dig själv som mer kreativ nu än tidigare?
  31. Trodde du att du var starkare i temperament och karaktär?
  32. Vad ansåg du vara din huvudsakliga uppgift i livet för andra människor?
  33. Var dessa uppgifter annorlunda än mellan trettio och fyrtio?
  34. Vad trodde du att livet höll för dig de kommande tio åren?
  35. Hade du förlorat några familjemedlemmar, vänner och arbetskamrater som du skulle vilja gå in på i detalj.
  36. Några evenemang lokalt, nationellt eller internationellt som du vill kommentera? Krig, inbördes konflikter etc.
  37. Hade din politiska inställning förändrats under de senaste tio åren? Varför?
  38. Vilken typ av böcker läste du nu?
  39. Hade du en hobby eller ett intresse nu som du inte hade för tio år sedan?
  40. Samlades din familj för aktiviteter?
  41. Beskriv några av dem.
  42. Beskriv eventuella släktträffar som du kan ha deltagit i.
  43. Vad roades du av för underhållning?
  44. Vilka typer av klädstilar bar du nu?
  45. Vilken typ av semester tog du?
  46. Vilken typ av förändringar ägde rum i dina föräldrars liv?
  47. Beskriv vilket tillstånd, känslomässigt, andligt, etc. de var i.
  48. Vilken typ av förändringar ägde rum i din make/makas föräldrars liv?
  49. Beskriv tillståndet fysiskt, känslomässigt, andligt etc. de var i.
  50. Var det något om någon medlem av din eller din makes/makas familj som var anmärkningsvärt eller inte så anmärkningsvärt?
  51. Hur var din relation med dina svärföräldrar vid den här tiden?
  52. Några dödsfall av familj eller vänner som du vill relatera till?
  53. Var bodde du?
  54. Beskriv huset och grannskapet?
  55. Ägde du bostaden eller hyrde du?
  56. Beskriv hur du kom till att välja var du bodde?
  57. Gillade du var du bodde?
  58. Om du inte gjorde det, var ville du bo och varför?
  59. Flyttade du under denna period?
  60. Varför flyttade du?
  61. Vart flyttade du då?
  62. När flyttade du?
  63. Hur tog din make/maka flytten?
  64. Har du saknat gamla grannar och vänner?
  65. Hur reagerade era barn på flytten?
  66. Beskriv även de hem du flyttat in i.
  67. Beskriv eventuella grannar du har haft under denna period.
  68. Mådde du bra med dig själv?
  69. Hade du roligt i livet?
  70. Kände du att förmågor du hade när du var yngre började glida undan?
  71. Hur var din fysiska kondition vid den här tiden?
  72. Någon kronisk sjukdom som drabbat dig eller din make/maka?
  73. Höll du på med någon form av träning för att hålla dig i form?
  74. Vilken typ av fritidsaktiviteter gillade du att hålla på med?
  75. Några religiösa upplevelser som du skulle vilja berätta om just nu?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *